Az Újpestvet Állatorvosi Rendelőben a mikrochip beültetése regisztrációs díjjal és betegvizsgálattal együtt 9000 forint! Ezt az akciós árat a visszavonásig fenntartjuk!

“2013 január 1-jétől hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók.

Ugyan 2010. júliustól kizárólag azonosítóval (microchippel) ellátott ebeket lehetne eladni, illetve elajándékozni, de ez tapasztalataink szerint igen gyakran elmarad. 2013. január 1.-től  minden 4 hónaposnál idősebb kutyába kötelező a microchip beültetés, az új rendelettől egy átláthatóbb kutya nyilvántartást, és kevesebb kóbor kutyát remélnek az illetékesek…

Mire jó a mikrochip?

Minden embernek van személyi igazolványa, de az állatoknak eddig nem volt, így amikor egy kutya elveszett, a rengeteg azonos fajtájú talált kutya között tűt kerestünk a szénakazalban. A chip az elveszett állat azonosítását, mielőbbi hazajutását szolgálja, és az állatvédő szervezeteknek is nagy segítséget nyújt. Ha egy kutya elvész, a gazdi bejelentést tesz az állatorvosánál, aki a rendszerben jelzi, hogy az állatot keresik, és az állatvédőknek, akik mielőbb terjeszteni kezdik az elveszett kutya hírét. Közben amint az elveszett kutyát befogja valaki, az első chip leolvasóval rendelkező személynél – pl. állatorvos, vagy állatmentők – leolvassák az állat gazdáinak adatait, így a kutya hamar hazakerül. Hogy mennyi idő alatt, az csupán attól függ, hogy a kóbor kutyákat milyen hamar jelentik be a “szemtanúk”, illetve hogy befogja-e valaki az állatot; míg az állatvédők érte mennek…A kötelező chippel előbb-utóbb a helyhiány is megszűnhet, hiszen az azonosítóval ellátott kutyák legfeljebb a gazdi érkezéséig lesznek bent a menhelyeken…

Ki és mivel olvassa le a chipet a kutyában?

Amennyiben valaki kóbor kutyát talál, az ebet állatorvoshoz kell vinni, vagy az állatvédő szervezeteknek bejelentést tenni; így az illetékesek ellenőrizni tudják, hogy a kutyában van-e chip. Ők egy 15 jegyű azonosítót tudnak leolvasni a chipből, vagyis magát az azonosítót, amire aztán a központi nyilvántartásban rákeresve adatvédelmi okokból kizárólag ők, illetve egyes önkormányzatok elérhetik a chipes kutyák gazdáinak elérhetőségeit; így az elveszett kutyák hazajutása biztosított.

A chip leolvasás az állatorvosoknál, az állatvédő szervezeteknél, illetve néhány önkormányzatnál lehetséges, de azonosító alapján mi magunk is megnézhetjük, hogy kutyánk chipje regisztrálva van-e a petvetdata.hu rendszerben. A 15 számjegyű azonosító beírásával a kutyachipet viselő kutya alap adatait; a kutya nevét és fajtáját tudhatjuk meg, míg a hozzáféréssel rendelkező személyek (állatorvosok, állatvédő szervezetek) a kutya gazdájának elérhetőségét is láthatják.

Fájdalmas-e a mikrochip beültetés?

Nem! Chip beültetést csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet. A chipet rejtő, szövetbarát kapszula mérete egy rizsszem méretéhez hasonló eszköz, amit az állat bőre alá ültetnek be egy nagy injekciós tűhöz hasonló szerkezettel. A beültetést a nemzetközileg elfogadott testrészre, a kutya nyakának bal oldalára, a lapocka közelébe végzik.

A chip kapszula sem energiaforrást, sem mozgó alkatrészt nem tartalmaz, így a meghibásodása kizárható. A chipet kivenni nem lehet, csak speciális, indokolt esetben.

Regisztráció

Egyes külföldi országokban mindössze egyetlen egy központi adatbázis létezik, melyben a kutyákat nyilvántartják, sajnos Magyarországon több ilyen van. A Magyar Állatorvosi Kamara rendelkezik ilyennel,  melyhez minden veszettség oltásra jogosult állatorvos hozzáfér. Emellett sajnos másnak is joga van ilyen adatbázis létrehozására, (köztük a helyi önkormányzatoknak is) ami azért nem jó, mert a sok adat sok helyen káosz kialakulásához vezethet. Aki szeretné ezt elkerülni, használja a www.petvetdata.hu online nyilvántartó rendszert, ahol a gazdi maga is rákereshet a kutyája chip számára, ellenőrizve annak regisztráltságát.

Mikrochip ellenőrzés

Eddig az Állategészségügyi Hivatal emberei ellenőrizték az állatvásárokban a kutyachip “használat” betartását, 2013-ban a jogszabály bevezetése után a jegyző és szintén az állategészségügyi hatóság ellenőrzi, hogy a beültetés megtörtént-e. A jogszabály előírja, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell a kutyákban a chipet, amit ha nem talál, fel kell ajánlania a beültetés lehetőségét a gazdinak. Ha a gazdi elutasító, az állatorvosnak jelentést kell tennie a Főállatorvosi Hivatalban, akik felszólítják az állattartót, hogy tegyen eleget a kötelezettségének. Ezt követően ha a gazdi még mindig nem intézkedik, bírság szabható ki.

Adatmódosítás

A chiphez tartozó adatváltozás átírását is az állatorvos végzi, az adatmódosítás díjtalan. Fontos, hogy a rendszerben mindig a legfrissebb adatai (cím, telefonszám) szerepeljenek a tulajdonosnak, így az állat elvesztése esetén könnyű a gazdit megtalálni.