Kisállataink (kutya, macska) külföldi országokba történő utaztatásához Európai Uniós állatútlevélre van szükség.

Az útlevelet a Magyar Állatorvosi Kamara bocsájtja a jogosult állatorvosok rendelkezésére, és minden Európai Uniós állatútlevél egyedi azonosító számmal rendelkezik. Ez az egyedi azonosító az útlevél kiállításakor a PetvetData rendszerében is rögzítésre kerül, a mikrochip számához rendelve.

Az útlevél bármikor, bármely korú kisállat részére kiállítható, kiállításának feltétele a mikrochippes megjelölés megléte, és az érvényes veszettség elleni védőoltás.

Az utazási feltételekről

A különböző országok beutazási feltételei az állatok esetén sem egyformák, így utazás előtt érdemes tájékozódni az adott ország aktuális elvárásairól.

Sok hasznos információ található a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) honlapján:
http://www.maok.hu/allatutlevel_-_utazasok
http://www.maok.hu/allatutlevel

Hivatalos, aktuális tájékoztatást pedig így tudunk kérni:

  • Magyarországról más államok irányába vagy az adott célország állategészségügyi hatóságaitól, vagy az adott ország magyarországi (ha nincs, akkor a legközelebbi) külképviseletén kérhetnek, illetve itt kell kérni.
  • Más országokból Magyarországra (ill. az EU-ba) történő beutazás/visszautazás esetén a magyar állategészségügyi hatóságnál (MgSzH Központ) kérhetnek.

Az információ kérést mindkét esetben mindenképpen javasolt írásban megtenni, és a választ is írásban kérni!

Jó tudni az állatútlevélről

  • Az útlevél kiállítását követően ez a dokumentum lesz az érvényes oltásokat bizonyító kiskönyv, tehát ne használjuk párhuzamosan a megelőző oltási könyvvel!
  • Az útlevél érvényességét a benne igazolt veszettség elleni oltás érvényessége adja meg, ezért minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap!
  • Ha az állatnak nincs érvényes (folyamatos, 365 napon belüli) veszettség oltása, akkor az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, célszerű tehát ezzel az időintervallummal számolni az utazás előtt.