Egyre több gazdi érdeklődik arról, hogy mik az utazás feltételei belföldi és külföldi nyaralásuk, utazásuk alkalmával és hogy mik azok a legfontosabb dolgok, amiket vigyenek magukkal arra az esetre, ha kedvencükkel valami baleset történne vagy megbetegedne?

Belföld
Ne felejtsük otthon az oltási könyvét! A  kötelező és javasolt védőoltások meglétét is ellenőrizzük le (kölyök kutya első veszettség elleni oltását 6 hónap múlva kell megismételni, felnőtteknek évente kötelező beadatni a veszettség elleni oltást). Ha kutyapanzió mellett döntünk, akkor szükséges kutyusunknak kennelköhögés elleni oltás is, valamint féreghajtás és külső parazita elleni kezelés.

Külföld
Ebben az esetben függ a célországtól, az érintett országoktól hogy milyen előírásoknak kell megfelelni. Európai Unión belüli utazáshoz állatútlevélre van szükség, amit az állatorvos állít ki és regisztrál fel a hazai adatbázisba (petvetdata). Az útlevél kiállításának feltétele a mikrochipes megjelölés és az érvényes veszettség elleni oltás megléte.
Mivel hazánk EU-s ország  ezért harmadik országba történő utazáshoz is ki kell váltani az állatútlevelet, ha haza is szeretnénk térni kisállatunkkal. Az állatútlevelet minden védőoltás beadásakor vinni kell az állatorvoshoz, mert érvényességét az éves oltás beadásának igazolásával lehet meghosszabbítani.
Ha az utazás nem saját autóval történik, érdeklődni kell a vasút, busz vagy légitársaság egyedi igényeiről is.

Felkészülés
Mielőtt nekivágnánk az utazásnak kedvenceinkkel készítsünk össze egy vészhelyzeti csomagot baleset, sérülés, rosszullét esetére. Akik rendszeresen szednek gyógyszereket, vitaminokat, azt se felejtsék otthon. Indulás előtt fontos a külső és belső paraziták elleni védelem is, ha ezt eddig nem tették. Kullancsokon és bolhákon kívül számos vérszívó szúnyog és csípő légyfaj ugyanúgy megcsípi kedvencünket, mint minket.

Mit vigyünk magunkkal
-sebellátáshoz szükséges eszközöket: sebfertőtlenítőt (Betadine, Octenisept), gézlapot és pólyát, ragasztó szalagot, öntapadó rugalmas rögzítő szalagot.
-szemöldök vagy szálkacsipeszt
-kullancs kiszedő csipeszt, kanalat
-hasmenés, hányás esetére probiotikumot, aktív szenet (Clarex, BIogenicVet Carbon Active) vagy Bolus Adstringens tablettát (3×1 10 testtömegkg-ra),
savlekötőt (Quamatel mini 2×1 10 testtömegkg-ra)
-csípések, allergia kezelésére vény nélkül kapható antihisztamint pl Cetirizin csepp (2×1 csepp/ testtömegkg) a csípéseket javasolt borogatni is hideg vizes kötéssel
-lázmérőt (végbélben mérve felnőtt kutya 39 fok felett, kölyök kutya 39.5 fok felett lázas)
-gondoskodjunk a nap elleni védelemről (napernyő, árnyékos fa) és a megfelelő folyadékpótlásról is
Az elsősegélynyújtás illetve otthoni betegellátás nem helyettesíti az állatorvost. Amennyiben az állat állapota megkívánja, amint tudnak forduljanak állatorvoshoz!

Mindenkinek jó pihenést, csodálatos közös élményeket kívánunk!