Rendelőnkben lehetőség van röntgen és ultrahangos vizsgálatok végzésére.

Az állatorvosi praxisban gyakran ütközünk a fizikális (megtekintés, tapintás, hallgatózás stb.) vizsgálat korlátaiba, hiszen ez önmagában sokszor kevésnek bizonyul a pontos diagnózis felállításához. Ilyenkor – akárcsak a humán gyógyászatban – szükség lehet kiegészítő diagnosztikai eljárásokra (pl. vér-, vizelet- és mikrobiológiai vizsgálat, röntgen, ultrahang, citológia, endoszkópia, CT/MR stb.).

Attól függően, hogy a probléma mely szervre/szervekre lokalizálható, más-más vizsgálati módszert javaslunk. A hasűri szervek alakjának, méretének, szerkezetének megítélésében, a szív működésének  elbírálásában fontos segítséget nyújt az ultrahang vizsgálat, mely során fellelhetők más, különben esetleg rejtve maradó kóros elváltozások.

Röntgenvizsgálat

Gyakran végzünk  röntgenvizsgálatot, ami segíti a diagnózis felállítását.

Rendelőnkben modern digitális röntgenberendezést használunk a képalkotó vizsgálatokhoz, melynek segítségével az elkészült felvételeket digitális formátumban szerkeszthetjük, értékelhetjük ki és továbbíthatjuk a gazdiknak, ezzel időt spórolva betegeinknek, azok gazdáinak és kollegáinknak egyaránt. A digitális felvételek képminősége nagyságrendekkel jobb a régi hagyományos filmes készülékekhez képest.

Milyen esetekben végzünk röntgenvizsgálatot?

  • lenyelt idegen test gyanújakor
  • bélelzáródás gyanúja, ehhez kapcsolódó gyakori hányás, hasmenés esetén
  • légúti tünetek, például köhögés, nehezített légzés, tüdőgyulladás gyanúja esetén
  • daganatos elváltozásoknál, tüdő-áttétek keresésénél
  • traumás sérüléseknél
  • végtagokat érintő sántaság, sérülés esetén
  • ortopédiai kivizsgálás részeként, különböző ortopédiai elváltozások kiszűrésére

Ultrahang

Ultrahang gépünket 2023-ban vásároltuk, a legmodernebb berendezés, mellyel nagy képfelbontást érhetünk el a pontos diagnózis felállításához.

Endoscop:

Merev endoscopunk segítségével orrjárat, hallójárat, torok mélyebb vizsgálatát is el tudjuk végezni, esetleges idegen testet eltávolítani, mintát venni laboratóriumi vizsgálatokhoz.

Sok esetben, mire egy betegség a gazdi számára is észrevehető tüneteket okoz, addigra olyan előrehaladott stádiumba kerül, mely a kórjóslatot jelentősen rontja. Időben diagnosztizálva a betegségek nagy része gyógyítható, gyógyszerekkel kezelhető., illetve az állapotromlás megállítható, lelassítható, ezért  egészséges, illetve tünetmentes kutyánál és macskánál – főleg idősebb korban – szintén javasoljuk a szűrővizsgálatok elvégzését.

A leggyakrabban felfedezett elváltozások melyeket az állatorvos ultrahangvizsgálat során tapasztal: gyulladások, emésztőtraktus elzásódása, szervek megnagyobbodása, máj és vese alaki elváltozásai, fejlődési rendellenességek, prosztata betegségei, húgyutak gyulladása, húgykövesség, méhgyulladás, petefészekcysták, rejtett heréjűség, has és mellűri folyadékgyülemek, veleszületett és szerzett szívbetegségek.

Az ultrahang kép önmagában sokszor nem ad pontos diagnózist, de az elváltozást mutató szervből, az ultrahang segítségébel citológiai, vagy biopsziás mintákat is nyerhetünk, melyek patológiai vizsgálata általában már pontosan meghatározza az elváltozás jellegét.

vemhesség diagnosztikában is fontos szerepet kap ez a szervezet számára káros hatással nem rendelkező módszer, így egy esetleges nem kívánt vemhesség időben kideríthető, vagy a tenyésztésbe vett szukáknál a vemhesség megléte megállapítható, a magzatok kora és száma megbecsülhető.

A vizsgálat fájdalommentes, nincs káros hatása az állati szervezetre, általa sokszor azonnali és kizárólagos diagnózishoz jutunk, és rendszerint nincs szükség az állat nyugtatására, bódítására. Egyetlen „hátránya”, hogy a vizsgálandó területen szükség lehet a szőr lenyírására, mert különben az ultrahangfej és a kutya, macska bőre között maradó levegő a képalkotást és így a diagnosztikát zavarja.

A vizsgálatokat előzetes időpont egyeztetés után végezzük.