Hazai felmérések szerint a lakótelepen élő kutyáknak mintegy 30 %-a túlsúlyban szenved, míg macskák között csak 9% az elhízás aránya.

Kedvenceink elhízását számos tényező befolyásolja. A mozgás hiánya, a helytelen táplálkozás, az ivartalanítás, az idős kor, illetve fokozottabb hízási hajlam figyelhető meg egyes fajtáknál is (pl. labrador, spániel).

A tulajdonosok gyakran azt hiszik, hogy a kutyák igényei megegyeznek az emberével, pedig ez koránt sem igaz. Egy kifejlett kutyát elég naponta egyszer a késődélutáni vagy esti órákban megetetni, míg a macskák jobban szeretik a többszöri kisebb étkezéseket. Az állatok nem igényelnek fűszerezett és sós ételeket, ízlelés helyett szaglásával dönti el egy ételről, hogy megfelelő-e számára. A kutyáknak nincsen szükségük édességre, fagylaltra, tejszínhabra, és a napi többszöri nassolás is elhízáshoz vezethet.

A kutyák elhízásának megelőzése és leküzdése kihívás a kisállatokkal foglalkozó állatorvos részére, mivel az elhízott állatok fogékonyabbak a fertőző betegségekkel szemben, gyakran ízületi és mozgásszervi problémáik vannak, gyakrabban szenvednek szívbetegségben, cukorbetegségben és a rajtuk végzett sebészeti beavatkozásoknak nagyobb a kockázata.

Elhízott kedvencünk a helyesen összeállított ételekkel és a napi adag csökkentésével fogyasztható le. Állatorvosa segít összeállítani a megfelelő diétát, melynek alapja a magasabb rosttartalmú vagy zsírszegény étrend. Számos állatgyógyászati táp áll rendelkezésre, melyek adagjának betartásával jelentős eredményeket lehet elérni a fogyasztás terén (pl. light tápok és Eukanuba restricted calorie, Hill’s W/D, Royal canin obesity, Trovet WRD gyógytápok). A másik fontos tényező a diéta mellett a hosszú séták beiktatása a napi programba.