A felelős állattartás része a hobby célra vásárolt vagy örökbe fogadott állatok egészségének és komfortérzetének megtartása. Fejlett országokban az állattulajdonosok házi kedvenceiken szinte minden esetben, fiatal korban elvégeztetik az ivartalanítási műtétet, így kedvenceik nem szenvednek a folyamatos párosodási vágy vagy álvemhesség miatt, megelőzhetők az ivarszervi megbetegedések és daganatok, ráadásul a társas együttélést is megkönnyítik.

Fontos, hogy a fajtatiszta, de hobby célra vásárolt állatokat a gazdik találomra ne párosítsanak, hiszen ezeknek az állatoknak nem ismert pontosan a génállományuk, így gyakran hordoznak génjeikben betegségeket (pl: csípőizületi dysplasia) illetve hajlamot bizonyos betegségekre (pl: allergia), ráadásul a küllemi hibáikat is figyelmen kívül hagyják.

Az állatok tenyésztését minden esetben szakemberekre kell bízni, akik munkájuk során figyelembe vesznek számos olyan tényezőt a párosításnál, melyre laikusok nem is gondolnak.

Miért fontos, hogy ivartalanítsuk?

Az ivartalanításnak mindkét nem esetében fontos betegségmegelőző szerepe van. Ivarzó nőstény állatokra számos ivarszervi betegség várhat. Öt éves kor fölött a nem ivartalanított szuka kutyák között a leggyakoribb daganatos megbetegedés a rosszindulatú emlődaganat. A hormonháztartás felborulása miatt a tüzelések után gyakran alakul ki álvemhesség, gennyes méhgyulladás, de a méh és a petefészek daganatos megbetegedése sem ritka. Kijáró macskák párosodással több gyógyíthatatlan betegséget terjesztenek, melyeket egyedül az ivartalanítással lehet megelőzni.

Ivarzó kan kutyák nagy hányada folyamatos nemi vággyal küzd, melynek következményeként prosztata gyulladástól, jóindulatú megnagyobbodástól szenved, ami rosszindulatú prosztatadaganathoz vezethet. A kanok örökös rivalizálása miatt a verekedésből származó sérülések is gyakoriak, melyek szintén veszélyesek lehetnek kedvencünkre nézve. A herék daganatos elváltozása ritkább, de abban az esetben, ha a here fiatal korban nem száll le a herezacskóba és visszamarad a hasüregben, a szerv daganatos megbetegedésének esélye hatszorosára nő, ezért nagyon fontos feladat a rejtett heréjűség felismerése és a mielőbbi ivartalanítás elvégzése.

Kedvenceik ivartalanításával hozzájárulnak a kóbor állatok számának csökkentéséhez. A „véletlen” párosodásból született, többnyire keverék állatok egy része utcára kerül, ahonnan gyepmesteri telepre vagy a szerencsésebbek állatotthonokba kerülnek. A kóborló felnőtt állatok esélye, hogy gazdit találjanak minimális.

Az ivartalanított állatokkal a társas együttélés is kényelmesebb. Nem szöknek el, nem verekednek, nem jelölik meg vizeletükkel otthonunkat, nem kellemetlenkednek vendégeinkkel…. Egy tüzelő szukával a napi séta elvégzése rengeteg megpróbáltatással járhat, de zárt udvaron is felkereshetik kitartó „udvarlói”.

Ellenérvek és tévhitek

Sokan máig is azt hiszik, hogy kedvencüknek szükségük van legalább egyszeri ellésre mielőtt ivartalaníttatnák őket, de ez csupán tévhit. Valójában hobby állatoknál az első tüzelést sem szükséges megvárni, már korábban elvégezhető a műtét.

Egy másik ok, amiért óckodnak a gazdik a műtéttől, hogy az állatok testsúlya az ivartalanítás után gyarapodni kezd, de ha a fokozott étvágyat nem elégítjük ki emelt adag táplálékkal és odafigyelünk a táp megfelelő összetételére, akkor ez a „mellékhatás” is kiküszöbölhető.

Régebben a műtéteket az altatás miatt veszélyesnek tartották, de manapság az altatószerek és a technológia is sokkal biztonságosabb, így az altatás miatti elhullás esélye elenyésző.

Manapság több tulajdonos küzd anyagi gondokkal, sokan tartják az ivartalanítást drága beavatkozásnak. Annak érdekében, hogy mindenki számára elérhető legyen a műtét minden évben AKCIÓS IVARTALANÍTÁSI kampányt szervezünk.