A betegségek kezdeti stádiuma általában jellegtelen. Kedvencünk bágyadt, étvágytalan, nem játszik, egész nap csak fekszik. A levertség az esetek legnagyobb részében a magas láztól van, amely végigkíséri a betegségeket.

A tavasz közeledtével minden évben napirendre kerül a kullancs-kérdés.  Fontos-e, kell-e védeni ellenük kedvenceinket és ha igen, akkor mi a jobb: a csepp vagy a nyakörv. Rendszerint ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel keresnek fel a kutyatulajdonosok.

A válasz igen, mindenképpen védenünk kell kutyáinkat, mert azon túl, hogy a vérszívásukkal zavarják az állatokat, az általuk terjesztett betegségek súlyos egészségkárosodást okoznak, kezeletlen esetben végzetesek lehetnek.

Munkám során sajnos évről-évre egyre több megbetegedéssel találkozom. Fontos lenne, hogy a gazdik ismerjék a betegségek pontos terjedését és a kórokozót, illetve felismerjék a kezdeti tüneteket, hogy időben elvigyék kedvencüket állatorvoshoz, ezzel megmentve életét.

Magyarországon több kullancsfaj él, ezek közül csak pár fertőző faj van, például a Dermacentor reticulates, amely a babesia nevű betegséget terjeszti, vagy az Ixodes ricinus, amely a Lyme-kór kialakulásában játszik szerepet. Természetes előfordulási helyük az erdők, mezők, vizes, nedves élőhelyek, azonban az urbanizáció következtében, illetve az állatok szállítása miatt (nyaralás, kirándulás) a paraziták egyre nagyobb területen bukkannak fel. Sokszor jelennek meg a városokban, a lakótelepi kutyák között is, akiket csak az utcán és a parkokban sétáltatnak.

A babesiánál véres, barnás vizelet és sárgaság lép fel, a Lyme-kórnál izületgyulladás, sántaság, néha idegrendszeri tünetek fordulnak elő. Kezelés hiányában a kutyák nagy százaléka nem tud felépülni a kórból, és végül elpusztul, azonban az időben észrevett és kezelt páciensek jól reagálnak a gyógyszerekre és meggyógyulnak.

Többféle kullancs-riasztó/ -irtó nyakörv, bőrre csepegtetendő oldat (’’spot-on’’), spray létezik. Erősen fertőzött környezetben gyakran ezek kombinációjára is szükség lehet. Ha a csepegtető oldatot választjuk, akkor feltétlenül kezeljük havonta kedvenceinket, mivel a szerek nem hatnak hosszú ideig, az évi egyszeri alkalmazás nem elegendő! Ha kutyusunk mellett cicát is tartunk, akkor csepegtető oldat vásárlása esetén feltétlen jelezzük ezt, ugyanis néhány spot on készítmény a macskákra mérgező. Csepegtetés után pár órán belül, ha csak pusztán a játék hevében a cica lenyalogatja a kezelt bőrfelületet, a kullancsirtó súlyos mérgezést és halált okozhat.

Mit kell tennünk, ha kullancsot találunk kedvencünkön? Ha képesek vagyunk rá, távolítsuk el magunk, így amíg állatorvoshoz jutunk, addig sem szívja kutyánk vérét. Ne kenjük be semmilyen szerrel, kenőccsel, mert közben a kullancs fuldokolni kezd, és akár idő előtt ürítheti a kórokozókat, amelyek a nyálmirigyében vannak. Ugyanezt érjük el, ha összenyomjuk a kullancs testét. Helyesen eltávolítani a kullancsot úgy lehet, hogy a kutya bőréhez közel óvatosan megfogva finoman kitekerjük. Ha kisebb, használhatunk szemöldökcsipeszt is, de forgalomban vannak speciális kullancs-eltávolító csipeszek, kanalak is. Az ebet mindenféleképpen lássa állatorvos, mert lehet, hogy már enyhe tünetek látszanak a kutyánkon, amit nem könnyű észrevenni. Ha a korábban említett betegségre utaló jelek közül akár egyet is tapasztalunk (barnás vizelet, láz, elesettség, étvágytalanság, sántaság, végtagfájdalom), nincs idő a késlekedésre: azonnali orvosi ellátásra van szükség!

Mindent összevetve a legfontosabb, hogy a kutya folyamatosan védve legyen a jól bevált kullancsirtó szerek használata által kora tavasztól késő őszig. Amellett, hogy ezzel kedvencünk életét óvhatjuk meg, így magunkat és családunk tagjait is távol tarthatjuk a kullancsoktól, mely miután megszívta magát  kutyánk vérével, valószínűleg minket vesz célba.