Elérhetőségünk

1042 Bp., Petőfi utca 16.
(OTP-vel szemben)
Telefon: +36 (1) 370-18-99
Mobil:
Email: ujpestvet@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő-Kedd:

Szerda:

Csütörtök-Péntek:

8-18 óráig

8-13 óráig

8-18 óráig

Szombat: 9-12 óráig

aktualitások

2013-08-16

A kutyák hajlamosabbak a hőgutára, mint az emberek.

Hőguta akkor történik, ha a termelődő hő mennyiségét a szervezet nem képes leadni. Tünetei: gyors lihegés, tágra nyílt pupillák, a nyál megvastagodása, vörös nyelv, hányás szédelgés, hasmenés, kóma.

Egyre többet hallani a médiákban a szúnyogok által terjesztett bőr és szívférgességről. Hazánkban főleg bőrférget terjesztenek a szúnyogok, de jónéhány esetben találtak már állatorvosok szívféreg fertőzést is.

 

Műszeres diagnosztika

Rendelőnkben lehetőség van röntgen és ultrahangos vizsgálatok végzésére.

Az állatorvosi praxisban gyakran ütközünk a fizikális (megtekintés, tapintás, hallgatózás stb.) vizsgálat korlátaiba, hiszen ez önmagában sokszor kevésnek bizonyul a pontos diagnózis felállításához. Ilyenkor – akárcsak a humán gyógyászatban – szükség lehet kiegészítő diagnosztikai eljárásokra (pl. vér-, vizelet- és mikrobiológiai vizsgálat, röntgen, ultrahang, citológia, endoszkópia, CT/MR stb.).

Attól függően, hogy a probléma mely szervre/szervekre lokalizálható, más-más vizsgálati módszert javaslunk. A hasűri szervek alakjának, méretének, szerkezetének megítélésében, a szív működésének  elbírálásában fontos segítséget nyújt az ultrahang vizsgálat, mely során fellelhetők más, különben esetleg rejtve maradó kóros elváltozások.

Sok esetben, mire egy betegség a gazdi számára is észrevehető tüneteket okoz, addigra olyan előrehaladott stádiumba kerül, mely a kórjóslatot jelentősen rontja. Időben diagnosztizálva a betegségek nagy része gyógyítható, gyógyszerekkel kezelhető., illetve az állapotromlás megállítható, lelassítható, ezért  egészséges, illetve tünetmentes kutyánál és macskánál – főleg idősebb korban – szintén javasoljuk a szűrővizsgálatok elvégzését.

A leggyakrabban felfedezett elváltozások melyeket az állatorvos ultrahangvizsgálat során tapasztal: gyulladások, emésztőtraktus elzásódása, szervek megnagyobbodása, máj és vese alaki elváltozásai, fejlődési rendellenességek, prosztata betegségei, húgyutak gyulladása, húgykövesség, méhgyulladás, petefészekcysták, rejtett heréjűség, has és mellűri folyadékgyülemek, veleszületett és szerzett szívbetegségek.

Az ultrahang kép önmagában sokszor nem ad pontos diagnózist, de az elváltozást mutató szervből, az ultrahang segítségébel citológiai, vagy biopsziás mintákat is nyerhetünk, melyek patológiai vizsgálata általában már pontosan meghatározza az elváltozás jellegét.

A vemhesség diagnosztikában is fontos szerepet kap ez a szervezet számára káros hatással nem rendelkező módszer, így egy esetleges nem kívánt vemhesség időben kideríthető, vagy a tenyésztésbe vett szukáknál a vemhesség megléte megállapítható, a magzatok kora és száma megbecsülhető.

A vizsgálat fájdalommentes, nincs káros hatása az állati szervezetre, általa sokszor azonnali és kizárólagos diagnózishoz jutunk, és rendszerint nincs szükség az állat nyugtatására, bódítására. Egyetlen „hátránya”, hogy a vizsgálandó területen szükség lehet a szőr lenyírására, mert különben az ultrahangfej és a kutya, macska bőre között maradó levegő a képalkotást és így a diagnosztikát zavarja.

A vizsgálatokat előzetes időpont egyeztetés után végezzük.